Orange Bike Day: Go Dutch

Geregeld krijg ik de vraag: wat doet Piebe daar nu eigenlijk? Ehm, tja, dat is best een goede vraag eigenlijk. Iets met economie en iets met water. Maar hoe dat past in waar hij de afgelopen maanden vooral mee bezig is geweest…? Sinds hij hier gearriveerd is, ging bijna al zijn tijd namelijk op aan het organiseren van het evenement dat afgelopen vrijdag plaatsvond: de Orange Bike Day, afgekort OBD.

Dit evenement wordt sinds 2012 elk jaar door de Nederlandse ambassade georganiseerd met als doel om meer Egyptenaren op de fiets te krijgen. Immers, goed voor de gezondheid én een goede oplossing voor de grote verkeersproblemen die Cairo kent en die met het groeiende inwonertal in de toekomst alleen maar groter zullen worden. En niet te vergeten: fietsen is ook gewoon heel leuk!

Het concept van de OBD is simpel: op een vrijdagochtend in november fietst een groep mensen een rondje van zo’n 10 kilometer met na afloop een hapje en een drankje. Dat lijkt niet heel spectaculair, maar de populariteit van de OBD is ongekend: het aantal deelnemers is uitgegroeid van een kleine 300 in 2012 naar meer dan 5000 in 2015!

OBD.jpg

Hier zie je een korte impressie van de OBD.

We trekken veel bekijks tijdens het fietsen. Er wordt hier sowieso weinig gefietst, laat staan door een paar duizend man in oranje T-shirts. Het levert ook hilarische taferelen op, want niet iedereen kan even goed fietsen… Maar dat maakt niets uit, de sfeer zit er goed in en alles loopt gesmeerd.

Er is voor mij ook een fiets gereserveerd, maar voordat ik die mag ophalen, moet ik me eerst wel even nuttig maken door te helpen met het uitdelen van de T-shirts. Want op de OBD zijn er geen duizenden oranje fietsen (dat zou ook heel cool zijn!), maar dus wel duizenden deelnemers in een oranje shirt.

Zoals te verwachten, gaat het uitdelen niet helemaal zonder gedoe. Eerst lijken we te weinig grote maten te hebben, dus zeg ik tegen elke jongen die een L wil, maar die misschien ook wel in een M past: “No way, you’ll fit in a M!”. Je begrijpt, zij hebben een goede dag en ik maak me er erg populair mee… Maar ja hoor, vervolgens hebben we op een gegeven moment alleen nog maar grote maten over. Oeps. De oplossing: “You can also sleep in it!”. Werkt prima.

En zo lopen er ook na afloop van de OBD de hele dag duizenden mensen door de stad met een oranje T-shirt, met op de achterkant het thema van dit jaar: Go Dutch. Als dat geen mooie reclame voor Nederland is!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s