A Ball Room Full of Trophy Wifes

De Christmas Bazaar wordt gehouden in een hotel, in een grote balzaal. Of eigenlijk is het woord ‘groot’ niet correct: enorm, mega of gigantisch komt meer in de buurt. Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n grote balzaal gezien. De muren zijn van donkerbruin hout, afgewisseld met metershoge spiegels en prachtige muurschilderingen van piramides en falouka’s (zeilboten) op de Nijl. Aan het plafond glinsteren immense kroonluchters en op de vloer ligt dik tapijt waar je een klein stukje in wegzakt als je er overheen loopt.

De deelnemende ambassades hebben al in oktober allemaal een deel van de zaal toegewezen gekregen. Die afspraak betekent echter niet dat je dan ook zeker weet dat je die plek krijgt. Gedurende de hele voorbereidingsperiode van de bazaar, tot aan het moment dat je stand daadwerkelijk opgebouwd is, moet de beloofde plek met hand en tand verdedigd worden. Want voor je het weet, heeft Leonessa (ken je haar nog?) met iemand een onderonsje gehad en ben je een paar meter van je stand kwijt…

Wij komen er, met wel wat discussie met Leonessa uiteraard, genadig vanaf. Op twee afgesnoepte meters na hebben we de door ons geclaimde plek bemachtigd. De stand beslaat bijna de gehele linkerzijmuur. Met onze oranje residentiële tafelkleden en enorme Nederlandse vlag aan de muur zijn we goed herkenbaar. Ruim voor aanvang van de bazaar staan alle Nederlandse producten (vooral koek en worstjes) keurig in het gelid en zijn de acht vrijwilligers die de ochtendshift draaien er klaar voor. Het wachten is op de opening.

De bazaar begint officieel om 10 uur ’s ochtends. Maar zoals het met bijna alle afspraken gaat die we tijdens de Trophy Wife meetings hebben gemaakt (en dat zijn er al niet zoveel…), houdt vrijwel niemand zich hieraan. Behalve wij, brave burgers die we zijn. Tot we het niet meer tegen kunnen houden en ook maar overstag gaan. Ik heb in dit land nog niet eerder meegemaakt dat iets vroeger begon dan gepland…

En dan wordt het snel druk. Heel druk.

We hebben met z’n achten handen tekort. Het lijkt alsof alle 4000(!) bezoekers bedacht hebben om als eerste langs de Nederlandse stand te gaan. De bezoekers staan zeker vijf rijen dik niet al te geduldig te wachten. De producten gaan als zoete broodjes over de toonbank. Er is bijna niet tegenaan bij te vullen. En de spullen zijn ook nog eens bepaald niet gratis, want de opbrengst van de bazaar is voor het goede doel. De pakjes stroopwafels en blikken knakworsten bijvoorbeeld gaan zeker vijf keer over de kop (de opbrengst van de bazaar is voor het goede doel). Vooral de knakworsten, van varkensvlees, gaan ontzettend hard. Bij een van de bezoekers staan we paf: wat moet iemand met 1000 EGP (bijna 120 euro) aan knakworsten…?

Maar ook de gember- en parelkandijkoeken doen het verbazingwekkend goed. Het lijkt in eerste instantie niet echt te lukken met de 50 EGP (ongeveer 5,50 Euro) die we ervoor vragen. Dat kan ik me op zich wel voorstellen, want het is veel geld voor een pak ontbijtkoek. Ik overleg met een van de Egyptische vrijwilligers die bij onze stand helpt en goed zicht heeft op wat redelijke prijzen zijn. Hij adviseert dringend om de prijs aan te passen. Naar ‘1 voor 60 EGP en 2 voor 100 EGP’.

Vanaf dat moment vliegen ze bijna van de stand af.

De bazaar duurt tot 16 uur, maar om 13 uur zijn wij al door bijna al onze (500 kilo!) voorraad heen. Alleen de kazen die we gesponsord hebben gekregen, kosten nog wat meer moeite, omdat je die hier in elke supermarkt kan kopen. We hebben echter ook hier weer een mooie actie: 1 pakje kaas voor 30 EGP en 2 pakjes voor 50 EGP.

Er staat een dame voor de stand. Peinzend kijkt ze naar de kaas. Een van de vrijwilligers probeert haar over te halen om toch tot aankoop over te gaan en haalt daarbij per ongeluk de prijzen door elkaar: “You get two for 50 EGP and 3 for 100.”.

Tot mijn grote verbazing trekt de dame direct enthousiast haar portemonnee: “O, then I’ll take 3!”

Advertenties

8 gedachtes over “A Ball Room Full of Trophy Wifes

 1. Wat een mazzelaar ben ik maar weer. Stomtoevallig of toevallig zo stom, heb ik maar eens even doorgeklikt. Grootverbruik van varkensvlees, warme worst, leren te onderhandelen en af te dingen naar een grotere omzet? Ik ben verbaasd. Wat mij nog het meest verwondert is dat ik niets las over onze overheerlijke verse Hollandse nieuwe met uitjes?! Maar mijn allerliefste beste bloggerniste in Egypte, ik mag toch aannemen dat je daarvoor volgende keer vast wel gebruik wil maken van die overheerlijke smaakvolle smaaksuggestie? De vrienden en familie uit B en S zullen het ongetwijfeld met me eens zijn. Wellicht dat ik ook je nog kan overhalen tot een verse bokking of broodje paling? Genoten heb ik van je verhaal. Ik zal het verhaal verhalen.
  Tenslotte ook vanuit het Harmelense een woord van dank. Voor “die blumen”. Nu ben ik vadertje paus niet en zo mooi als hij het zeggen kan kan ik het niet maar als je nu scherp luistert dan hoor jij mijn dank wel in mijn stem. Hartelijk dank. Deed en doet ons goed. Ik kijk er nu naar en ben nog heel erg blij met jullie liefde en aandacht. Groet Piebe en dikke knuffel. Oom Piet

  Liked by 1 persoon

  • Als u een importeur vindt die al die suggesties van u naar binnen kan varen hier, wil ik me best hard maken om te kijken of we die hier kunnen verkopen. Hoewel we van de buurambassades al klachten kregen over de geurencombinatie van de NLse kaas en de NLse frieten (jaja!) die verkocht werden bij de stand… ;)
   Fijn dat de bloemen nog staan, ze zijn jullie van harte gegund, hopelijk kunnen jullie er nog lang van genieten!
   Groeten!

   Like

 2. Ha Jet,
  Ik begrijp als je iets verkopen wilt moet je het aanprijzen, van1 voor…….en 2 voor……
  Al is het dan de gewone prijs!!
  Ach ja, Hollanders zijn een handelsvolkje, ha, ha.

  Hartelijk groet van Pa uit Bssk.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s