Kerst(boom) in Cairo

Vorig jaar waren we met Oud & Nieuw in Sydney. Waar het zomer was. Overal hing nog volop kerstversiering en klonken kerstliedjes. In 25 graden vallen liedjes over ‘A white Christmas’ toch wat uit de toon, en ik weet nog dat ik tegen Piebe zei: “Wat we ooit ook gaan doen, laten we alsjeblieft niet in een land gaan wonen waar het rond kerst warmer dan 20 graden is.”

Ergens is iets misgegaan.

Je zou kunnen zeggen dat het mijn eigen schuld is. Had ik afgelopen zomer maar moeten bedenken dat kerst in Cairo geen witte, maar een warme kerst betekent. Maar ik had even niet aan kerst gedacht toen we alle voors en tegens van 4 jaar Cairo tegen elkaar afwogen. Net zomin als we bedacht hadden dat onze jaarlijks terugkerende discussie (weer een echte boom of een kunstboom aanschaffen?) tot nu toe elke keer nog in het voordeel van Piebe (echte boom, want die ruikt zo lekker) was beslist. Dus in oktober vonden we in de container met al onze spullen wel kerstversiering, maar natuurlijk geen boom. We keken elkaar aan: vieren ze hier eigenlijk wel kerst?

En toen werd het november. En Cairo hulde zich in kerstsferen! In alle hotels en veel winkels schalden vanaf dat moment Westerse kerstliedjes door de speakers, al dan niet afgewisseld door de Arabische oproep voor gebed. Kerstartikelen zijn volop te koop. Hoe kitscheriger, hoe beter. De kerstbomen worden liefst gevuld met kitschy ballen en felle led-lampjes die knipperen in verschillende kleuren. De overige kerstattributen moeten vooral glimmen, glitteren en shinen.

Ik ging gelijk wat rondneuzen op Zamalek om te zien of er ergens mooie bomen te krijgen waren. Bij een bloemist vlakbij ons huis kreeg ik een heel mooie in het oog. Wel een kunstboom, maar goed opgebouwd en met mooie naalden.

Nu heb ik hier inmiddels een belangrijke les geleerd. Als je in een winkel iets ziet dat je misschien, ooit, nog eens wilt kopen, dan geldt het credo: KOPEN, NU! Het voorraadbeheer is hier door strenge importregels niet al te best en de kans is ontzettend groot dat wat je vandaag ziet, morgen nergens meer te vinden is. Dus diezelfde avond werd onze kerstboom keurig thuis bezorgd.

In 3 stukken.

Een van de bezorgers worstelde om het onderste en grootste deel naar binnen te krijgen en de ander had het middendeel in zijn linker- en de top in zijn rechterhand. De boom stond binnen 2 minuten. Alleen geen idee hoe we ‘m weer gaan opruimen straks. Maar daar kunnen we nog even over nadenken. De kerstperiode duurt hier nog zeker tot en met 7 januari, Koptische kerst.

De eerste kerst in Cairo hebben we inmiddels achter de rug. De kerstdagen hebben we doorgebracht met vrienden en collega’s. Het was erg gezellig, maar toch blijft het gek: kerstlunch aan de Nijl. In de zon.

Advertenties

5 gedachtes over “Kerst(boom) in Cairo

  1. Leuk om je blogs weer te lezen! En fijn dat je zonder discussie dit jaar toch nog een kerstboom hebt! Hoop dat jullie leuke kerstdagen hebt gehad! Wens jullie een fijne jaarwisseling en geniet van het bezoek uit Nederland binnenkort.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s