Veelgestelde vragen – deel 2

Deel 2 van de drieluik Veelgestelde vragen. De vraag van vandaag: is het wel veilig daar?

Gezien de mediaberichtgeving over Egypte in Nederland is dit een begrijpelijke vraag. Maar een duidelijk antwoord is eigenlijk niet te geven. ‘Veilig’ is betrekkelijk en tijdelijk. Het kan ergens veilig zijn, maar je kunt je onveilig voelen en andersom. Dus wat ons betreft, is een betere vraag: voel je je veilig?

Ja. We hebben ons tot nu toe nog niet onveilig gevoeld hier. Natuurlijk gebeurt er weleens wat in een immens grote stad als Cairo, maar gek genoeg zijn jullie daar vaak beter van op de hoogte dan wij hier.

Er is echter één ding dat wat mij betreft niet onder de noemer ‘veilig’ valt: het verkeer. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. De Egyptenaren vormen een relaxed, goedlachs en spontaan volk.

Totdat ze in de auto stappen en de weg opgaan.

Dan zijn ze kortaangebonden, gehaast en lijken ze levensmoe. En het feit dat verkeersregels meer gezien worden als ‘suggesties’ waar je je niet perse aan hoeft te houden, helpt ook niet echt mee. Voordat ik hier kwam, wist ik bijvoorbeeld niet dat je op een tweebaans weg prima met z’n drieën naast elkaar kunt rijden. Bumperkleven is volkssport nummer 1 en als je verkeerd gereden bent dan kan je rustig tegen het verkeer in achteruit weer terugrijden. Lang niet alle auto’s zijn nog in het gelukkige bezit van zijspiegels. Maar die heb je ook helemaal niet nodig: jij bent verantwoordelijk voor wat er vóór je gebeurt. Dus als jij ineens een gat ziet links voor je, dan duik je daar gewoon tussen. En de auto achter jou moet maar zorgen dat ie op tijd remt. Er is wat mij betreft maar één vergelijking voor het verkeer hier: zoals in Nederland in de grote stad gefietst wordt in de spits, zo wordt hier autogereden. Niets geen anticipatie op wat er om je heen gebeurt, gewoon je ertussen slingeren en door. Daarbij zijn er ook nog de talloze voetgangers die zonder kijken oversteken door zich gewoon voor de aankomende auto’s te gooien. Dat moet ook wel, want anders kom je nooit aan de overkant.

In de auto heb je gelukkig een geheim wapen: de toeter! Egyptenaren rijden  met één hand op het stuur en één hand op de toeter. En die toeter kun je gebruiken om van alles mee duidelijk te maken. Een kleine bloemlezing: ‘Rijd eens door,’, ‘Hallo, hier kom ik’, ‘Let op, ik zit in je dode hoek,’, ‘Hé, je rijd bijna tegen me aan’, ‘Ga eens aan de kant,’ en ‘Waarom sta je hier midden op de weg stil?!’. In de spits (die bijna de hele dag duurt) staat het meestal he-le-maal klem en gaat iedereen als een gek toeteren. Alsof dat helpt…

Het meest frappant vind ik dat elke chauffeur desgevraagd ook hartgrondig en schaterlachend beaamt dat het Egyptische verkeer crazy is en dat het eigenlijk niet kan. Om zich vervolgens vol overgave en al toeterend nog net even ertussen te wurmen.

Het verkeer in Cairo is eigenlijk niet te beschrijven en je moet het zelf ervaren om te kunnen begrijpen hoe het er echt aan toegaat. Toen ik net aangekomen was in Cairo, heb ik een filmpje gemaakt hoe het er aan de weg aan toe gaat: klik hier (het filmpje opent in nieuw venster).

En echt, geloof mij, als je zelf in het verkeer zit, is het nog veel bizarder. De allerergste weggebruikers zijn de taxichauffeurs. Geregeld zit ik in een taxi waar de chauffeur al toeterend, tierend, gebarend en slingerend zich een weg door het verkeer baant. Maar inmiddels weet ik wanneer ik voorbereid moet zijn op een helse rit waarbij ik misselijk op de plaats van bestemming aan zal komen. Namelijk élke keer dat ik instap, de straat noem waar ik naartoe wil en de taxichauffeur zijn schouders ophaalt en zegt: “Insh’Allah”, als God het wil

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s