Hoe uitzonderlijk!

We wonen nu ruim een jaar in Egypte en proberen de bezienswaardigheden in en rond Cairo een beetje op te sparen. Zo hebben we zelf ook nog wat nieuws te zien als we gasten krijgen. Want geloof me, de piramides en het Egyptisch museum zien er de vierde keer precies zo uit als de eerste drie keer…

Afgelopen week hadden we vrienden uit Nederland op bezoek en gingen we weer op stap. De piramides en het museum hebben ze dus zonder ons bezocht, maar gelukkig zijn er nog veel meer bezienswaardigheden om te bezoeken. Cairo staat niet voor niets bekend als de stad van de duizend minaretten.

Cairo is geen Londen of Parijs waar je makkelijk je weg kunt vinden als toerist. Als je hier de toerist uit gaat hangen, is het raadzaam om een gids mee te nemen. Sowieso kom je dan veel meer te weten over wat je ziet – informatieborden zijn zeldzaam, maar belangrijker nog: je wordt een stuk minder lastig gevallen door verkopers die je wat aan willen smeren of gewone Egyptenaren die met je op de foto willen.

Wij hebben gelukkig een goede gids gevonden. Hij is Egyptenaar in hart en nieren, maar wel, zo zegt hij zelf, ‘gecultiveerd’. Naast Arabisch spreekt hij nog 3 talen vrijwel vloeiend, waaronder het Nederlands. Hij is nog nooit in Nederland geweest, maar heeft zich de taal eigen gemaakt via CD’s en de krant. Sowieso ontzettend knap, maar juist de momenten dat hij nét niet vloeiend is, zijn het leukst.

Zo krijg ik gelijk op de eerste dag op mijn kop, omdat ik verkouden ben: ‘je moet je beter verdedigen met de kruiden!’. Ook vraagt hij belangstellend hoe het met mijn ‘ouderen’ is, die hij vorig jaar rondgeleid heeft tijdens hun bezoek aan ons. Daarna bezoeken we met z’n allen Islamitisch Cairo waar hij ons naar de bekendste moskee van Egypte leidt en vol enthousiasme vertelt over de ‘moslimánen’ en de ‘Arabers’ en ons aanspoort vooral een paar mooie foto’s te ‘trekken’.

Bij de piramides – “echt zonder slavernij gebouwd, in de ‘biebel’ staat het niet helemaal goed” – zet hij zijn gasten altijd zonder pardon op een ‘drommedare’ en wijst hij (“even rechtdeur kijken nu!”), op een heel ‘rare’ muur. Een kleine faux pas vanuit het Engels, maar de tweede keer begrijp je best wat hij bedoelt.

Hij is vol enthousiasme over alles wat met Egypte te maken heeft, vooral bij het bezoeken van moskeeën. Meerdere keren beschijnt hij met het ieniemienie zaklampje van zijn stokoude Nokia-telefoontje wat details: “Zien jullie hoe uitzonderlijk mooi het is gemaakt?” Eigenlijk is alles wat hij ons laat zien ‘uitzónderlijk mooi gemaakt’ of ‘uitzonderlijk knap bedacht’.

En dat is natuurlijk ook wel logisch, want a) als het gewoon mooi of knap bedacht is, is het natuurlijk minder interessant en (belangrijker!) b) het is natuurlijk gemaakt/bedacht door die uitzonderlijk slimme Egyptenáren.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s